Saturday, 13 February 2016

Analisis Kewangan Bintulu Homemade Food

ANALISIS KEWANGAN

1. ANGGARAN KOS SEBIJI KEK

BAHAN
KUANTITI
HARGA
Gula ising
450 g
RM 1.50
Telur
6 biji
RM 2.70
Mentega
500 g
RM 10.00
Esen vanilla
1 botol
RM 1.80
Krimmwell
500 g
RM 4.50
Serbuk koko
1 cawan
RM 7.00
Gula pasir
1 cawan
RM 1.40
Susu cair
1 cawan
RM 1.80
Minyak masak
1 cawan
RM 1.00
Susu pekat
½ cawan
RM 1.00
Tepung gandum
1 ½ cawan
RM 1.20
Bikarbonat
1 sudu teh
RM 0.80
Kotak kek
1 unit
RM 2.00
Papan kek
1 unit
RM 3.00
Pewarna
4 jenis
RM 4.00
JUMLAH
RM 43.70




2. ANGGARAN KASAR PENGELUARAN KEK DALAM SETAHUN

BULAN
KUANTITI
HARGA (1 biji kek)
JUMLAH
Januari
54
RM 80
RM 4,320
Februari
65
RM 80
RM 5,200
Mac
60
RM 80
RM 4,800
April
45
RM 80
RM 3,600
Mei
50
RM 80
RM 4,000
Jun
48
RM 80
RM 3,840
Julai
51
RM 80
RM 4,080
Ogos
57
RM 80
RM 4,560
September
40
RM 80
RM 3,200
Oktober
63
RM 80
RM 5,040
November
58
RM 80
RM 4,640
Disember
54
RM 80
RM 4,320
JUMLAH
RM 51,600


Kebiasaannya harga sebiji kek bukan sahaja berharga RM80, tetapi ianya bergantung kepada keinginan pembeli untuk menentukan jenis kek mengikut citarasa mereka yang tersendiri.

"You don't do financials in a business plan the same way you calculate the details in your accounting reports," - Tim Berry, President and Founder of Palo Alto Software.


Ditulis oleh : Amalina (S20332) & Rianda (S20295)

No comments:

Post a Comment