Monday, 11 January 2016

RUMUSAN TEMUBUAL
Temubual bersama usahawan kami iaitu Cik Zarina Binti Bakeri dilakukan pada:
  • Tarikh: 24/12/2015
  • Masa: 2.30 pm
  • Tempat: Restoran Selera Kampung


PELANGGAN
  • ·         Pasangan pengantin(majlis pertunangan, majlis perkahwinan).
  • ·         Syarikat-syarikat yang ingin meraikan majlis (sebagai cenderahati).
  • ·         Penempahan bagi meraikan hari lahir.
  • ·         Penampahan pelanggan untuk dijadikan hadiah.


NILAI SARANAN


SALURAN PENGAGIHAN
Melalui media social
  • ·         Facebook : Bintulu Homemade Food 
  • ·         Instagram : Bintulu Homemade Food


PENDAPATAN
  • ·         Semasa full time : RM2000
  • ·         Semasa part time : RM1500


SUMBER UTAMA
  • ·         Tidak pernah melakukan pinjaman daripada bank, dimana perniagaan dimulakan secara sederhana iaitu menggunakan sebanyak RM5000 sebagai modal awal.
  • ·         Bahan mentah diperolehi secara online iaitu daripada kenalan-kenalan kerana mendapat harga yang berpatutan dan menjamin kualiti produk.


AKTIVITI UTAMA
  • ·         Sentiasa membuat promosi melalui media social seperti facebook & instagram
  • ·         Sentiasa menyemak tempahan dan transaksi pembayaran secara online
  • ·         Sentiasa mengikuti perkembagan citarasa pelanggan dan mempelajari resipi baru melalui rakan kenalan dan melalui youtube.


KOS
  • ·         Kos bahan adalah bergantung kepada turun naik harga barang.
  • ·         Bagi menjimatkan kos, mencuba untuk memperoleh pembekal yang terdiri daripada rakan-rakan yang membekalkan bahan yang digunakan syarikat untuk mendapatkan harga yang lebih rendah.
Amalina Mohamed S20332

No comments:

Post a Comment